Centrum voor complementaire alternatieve geneeskunde geneeswijzen en behandeling genezing chronische ziekten

Huidig pad: Home

H.N.P. Rughernia

Neuraaltherapie is een zeer effectieve manier om pijnklachten te behandelen. De methode bestaat in Duitsland al sinds 1925. Het aantal neuraaltherapeuten breidt zich uit, ook naar de Engelstalige landen. Een recent onderzoek in Duitsland heeft uitgewezen dat neuraaltherapie bij een aangetoonde rughernia even effectief is als de reguliere behandeling. Dat wil dus zeggen dat zonder operatie het zelfde resultaat verkregen wordt.

Het probleem bij de rughernia is ook dat de zogenaamde pseudo-radiculaire klachten, dus de klachten die lijken op die van een rughernia, vaak ten onrechte toegeschreven worden aan een gevonden rughernia. Het is namelijk zo dat ongeveer 30% van de mensen zonder rug en beenklachten ook een rughernia heeft. De patiënten met pseudo-radiculaire klachten worden dan ten onrechte geopereerd.

Die pseudo-radiculaire pijnklachten kunnen zijn eveneens goed behandelbaar door neuraaltherapie. De pseudo-radiculaire klachten worden veroorzaakt door allerlei structuren in de rug en bil, zoals wervels, bekken, met name het sacro-iliacale gewricht, spieren en aanhechtingsplaatsen van de pezen van die spieren. Rughernia operaties kunnen ook weer aanleiding geven tot allerlei klachten, zoals post operatieve pijn en littekenweefsel. Het heeft dus zin om alles te doen om een operatie van een rughernia te voorkomen en ook om eerst de andere mogelijkheden die rug en beenklachten kunnen geven te behandelen. Neuraaltherapie is daarbij een zeer effectieve methode gebleken.

Arie Aanen heeft in zijn lange carrière als neuroloog al vele patiënten op deze manier behandeld.

Zie voor meer informatie de website van de neuraaltherapie vereniging: www.nvnr.nl

Terug naar top


Centrum voor complementaire alternatieve geneeskunde geneeswijzen en behandeling genezing chronische ziekten